De klant daar gaat het om

Driehoek: gemeenschap, staat en markt 
Corporaties hebben in de loop van de tijd verschillende posities in de samenleving gehad. Corporaties hebben in hun bestaansgeschiedenis bewogen tussen de driehoek gemeenschap, staat en markt.
Ontstaan begin 20e eeuw vanuit het verantwoordelijkheidsgevoel van de gemeenschap dat er iets aan huisvesting voor de arbeiders gedaan moest worden. Namen als Volksbelang en Patrimonium herinneren nog aan die tijd. Na de 2e WO werden corporaties instituten die met subsidie van de overheid sociale woningen bouwden.
Na de brutering in de 90-er jaren van de vorige eeuw maakten corporaties de omslag naar marktgedreven organisaties. De corporatie heeft zich ontwikkeld vanuit gemeenschap via staat naar markt.

Druk politiek
Nog voordat de parlementaire enquête is gestart, verstevigt de politiek haar invloed op de corporaties. In het regeerakkoord wordt de druk op de corporaties nog verder verhoogd. Wat zijn de voorstellen?
De corporaties krijgen een extra verhuurdersheffing opgelegd; in 2013 is dit 45 miljoen en dit loopt in 2017 op tot 1,2 miljard voor alle corporaties. De kerntaken komen centraal te staan en gemeenten gaan corporaties direct aansturen. De taak van corporaties staat beschreven als het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en daaraan gekoppeld maatschappelijk vastgoed. Ook de salarissen van corporatiedirecteuren worden versneld aangepast op basis van de nieuwe Wet Normering Topinkomens (WNT).

Waar is de huurder?
De laatste ontwikkelingen laten zien dat de staat weer greep op de corporaties krijgt. De positie van de corporatie verschuift van markt weer terug richting staat. Dit gebeurt op een aantal manieren. Door het afromen van de financiële middelen, het vergroten van het toezicht en het versmallen van de taken van de corporaties. De gemeenschap, de huurders en toekomstige huurders van corporaties blijven in al deze maatregelen volledig buiten beeld. De gemeenschap en de huurders zijn nu juist het bestaansrecht van een corporatie: het bieden van huisvesting voor mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien. Iedereen wil een plek om te wonen waar hij/zij zich prettig voelt en van waaruit hij/zij activiteiten onderneemt. De waaromvraag naar het bestaansrecht van een corporatie komt in deze visie niet aan de orde. De politiek is bezig de wat- en hoevraag te beantwoorden zonder eerst naar de waaromvraag te kijken. Wat is het doel van een corporatie en hoe kunnen we dat doel instandhouden? Daar gaat het om. Doel en middelen moeten niet door elkaar gehaald worden. Dat is nu wel wat er gebeurt.

Een treffend filmpje op Youtube van Simon Sinek over ‘de waaromvraag’ is ‘How great leaders inspire action

Kansen
Dus terug naar de bestaansvraag en hoe kunnen we daar het beste vorm aan geven. Is dit de huidige vorm van de woningcorporatie of zijn er ook andere vormen mogelijk?Kernwoorden voor de toekomst zijn: terug naar de kern? wat willen klanten? andere verdienmodellen? andere organisatievormen? Het beantwoorden van deze vragen appelleert aan een pro-actieve houding van corporaties, bestuurders, toezichthouders en Aedes.

Door:
Hanneke de Zwart -werkzaam bij www.corporaad.nl

Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s