Anders kijken naar vergaderen en gesprekken

In een workshop over toezicht werden twee tegenstellingen genoemd die mij anders naarHanneke de Zwart een vergadering, maar ook naar gewone gesprekken tussen mensen hebben laten kijken. Ik ga ze kort toelichten.

Het gaat om:

 • Debat versus dialoog
 • Consensus versus consent.

Bij debatten kan iedereen zich wel wat voorstellen. Denk maar aan de verkiezingsdebatten die vorig jaar gehouden zijn. Ook het televisieprogramma ‘Het Lagerhuis’ is een goed voorbeeld hoe debatten gevoerd worden. Wat zijn de kenmerken van een debat? Debatteren is scherp argumenteren en de personen of partijen staan tegenover elkaar. De verhoudingen zijn onpersoonlijk, men wil elkaar overtuigen, men wil gelijk krijgen en wil winnen. Ook luistert men maar selectief. Argumenten van de tegenstander die goed uit komen in het eigen verhaal, worden overgenomen. Argumenten die daar niet in de passen, hoort men niet.

Heel anders gaat het bij het voeren van een dialoog. Een dialoog is een gesprek tussen mensen.
Men wil iets van de ander leren. Ook wordt er de tijd genomen om naar elkaar te luisteren. Inzet is om elkaar beter te leren kennen. Het gaat om uitwisseling van ideeën en argumenten. Hoe  kunnen we gezamenlijk tot de beste oplossing komen.

Ben benieuwd hoe je naar vergaderingen maar ook naar gewone gesprekken tussen mensen gaat kijken. Wat gebeurt er? Wil men gelijk krijgen en winnen of wil men iets van elkaar leren? Een boeiend gezelschapspel.

Door ons ‘Poldermodel’ weet iedere Nederlander wel wat werken met consensus is. Er is consensus als er een breed gedragen overeenstemming is bereikt. Er wordt net zo lang onderhandeld over verschilpunten tot er uiteindelijk een formule is gevonden die voor iedere deelnemer aanvaardbaar is. Denk aan het eindeloze trage overleg in de Europese Unie en de waterige compromissen die daar uitkomen.  Het zijn compromissen waar iedereen mee kan leven. Kortom men gaat op zoek naar gemeenschappelijke punten en iedereen is het er uiteindelijk mee eens; het resultaat is vlees nog vis.

Consent is afkomstig uit de socratische besluitvorming. Een besluit wordt pas aangenomen als geen van aanwezigen beargumenteerd en overwegend bezwaar meer heeft tegen het genomen besluit. Niemand zegt meer nee. In deze manier van besluitvorming is er ruimte voor creativiteit, individuele opvattingen en iedereen is gelijkwaardig.
Wie consent onthoudt, moet aangeven wat de argumenteren zijn waarop het consent onthouden wordt.

In de interviews die wij voor ons e-book hebben gehouden zijn we bij woningcorporatie Volksbelang in Wijk bij Duurstede bij de Corporate Board visionair consent door dialoog tegengekomen. Hierbij is er een andere invulling aan het toezichtmodel gegeven; Raad van Commissarissen en bestuurder zoeken gezamenlijk naar consent. Er word net zo lang met elkaar gesproken totdat iedereen zich in de voorstellen kan vinden.

De werking van consent op besluitvormingsprocessen heeft mij een andere blik op deze processen gegeven. Met  name het aspect dat de dialoog net zolang doorgaat totdat niemand meer nee zegt, heeft mij een verfrissende nieuwe kijk op dit soort processen gegeven.

Ben benieuwd naar jullie ervaringen. Wat kom je tegen en waar gaat je voorkeur naar uit? Consent met behulp van dialoog, wie werkt daar nog meer mee?

Door:
Hanneke de Zwart -werkzaam bij www.corporaad.nl

Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Anders kijken naar vergaderen en gesprekken

 1. Frank Los zegt:

  Natuurlijk is consent met behulp van dialoog ideaal. Als een beslissing valt is het belangrijk dat deze ook gedragen wordt door degenen die de beslissing uitvoeren. Als mensen gemotiveerd zijn is dat op te maken uit het resultaat.

  Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is het in beeld brengen van de inhoud van de dialoog. Al gauw krijg je een coöperatieve sfeer doordat iedereen samen aan het beeld werkt. Het beeld wordt als het ware de collectieve intelligentie. Alles wat gezegd wordt komt in beeld waardoor elke deelnemer ervaart dat zijn/haar deelname van belang is. Tegenstellingen kunnen in beeld gewoon naast elkaar bestaan zonder dat zij elkaar bijten.

  Door elementen in het beeld te verschuiven kan er spelenderwijs concensus worden bereikt op een speelse creatieve manier.

  Op mijn blog http://www.visueel-faciliteren.nl geef ik veel tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s