Drieëneenhalf miljoen huurders die schrijf je niet de wetten voor

Fluitsma & Van Tijn schrijven in hun nummer ‘Vijftien miljoen Nederlanders’:Wim Sterks
“De grote vraag die blijft altijd, waar betaalt ie nou zijn huur van”.
Als de plannen van de regering doorgaan, is deze vraag straks voor veel huurders niet meer van toepassing, eenvoudigweg omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

Huurder betaalt meer en krijgt minder
De regering tovert bijna wekelijks de meest creatieve plannen uit de hoge hoed. Plannen met slechts één doel: ergens in den lande geld ophalen om hun eigen begrotingstekort weg te werken. Zo bedacht Stef Blok het plan om de woningcorporaties in 2017 samen € 2 miljard te laten ophoesten. Omgerekend betekent deze afroming dat er voor iedere huurwoning jaarlijks € 900,- naar de belastingdienst verdwijnt.
Geld dat huurders betaald hebben en dat enkel en alleen bestemd is voor volkshuisvestelijke opgaven. Kortom, geld voor de bouw van betaalbare woningen, voor onderhoud en voor het leefbaar houden van wijken en buurten.
Om de woningcorporaties tegemoet te komen, mogen zij van de minister de huren verhogen. Gevolg: de huurder betaalt meer en krijgt er minder voor terug.

Petitie Woonbond
Toch leidt het plan bij de circa 3,5 miljoen huurders nog niet tot onrust, laat staan tot verzet. Wat hiervan de oorzaak is, laat zich raden.
Zijn ze niet geïnteresseerd in de kwaliteit van hun woning en woonomgeving? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. De dagelijkse contacten met huurders wijzen juist in tegenovergestelde richting. Raakt het ze onvoldoende direct? Als de huur omhoog gaat en de verwachte isolerende maatregelen niet doorgaan omdat er geen geld is, ben je daar als huurder toch echt direct de dupe van. De belangrijkste reden waarom huurders zich niet laten horen, is dan ook waarschijnlijk omdat ze onvoldoende op de hoogte zijn van de maatregelen die op stapel staan en al helemaal niet van de gevolgen.

Onder het motto ‘Huuralarm, houd huren betaalbaar en trek woningmarkt uit het slop’ is de Woonbond een petitie gestart tegen het regeerakkoord van PvdA en VVD.
Met deze petitie hoopt de Woonbond het wanbeleid op het gebied van wonen een halt toe te roepen. Woningcorporaties die hun huurders niet als willoze schapen naar de slachtbank willen laten leiden, roepen hen op de actie te steunen en de petitie te tekenen. Wijs ze op de petitie op www.woonbond.nl en binnen één minuut kunnen ze daadwerkelijk hun stem laten horen.

Voorlichting werkt
Huurders voorlichten over de plannen en de gevolgen is voor woningcorporaties ook zeker een belangrijke taak. Laat ze weten dat ze op een vrij eenvoudige manier massaal hun stem kunnen laten horen via de website van de Woonbond.
Gebruik uw bewonersblad, de website en social media om uw klanten te mobiliseren en in beweging te brengen. Niet omdat u dat wilt, maar omdat het voor hen belangrijk is.

Dat een massaal protest weldegelijk effect kan hebben, bleek toen de plannen van de kersverse regering over de zorgpremie bekend werden. Binnen enkele dagen stond Nederland op zijn achterste benen. De individualistische Nederlander zocht steun bij zijn landgenoten om deze ‘gezamenlijke vijand’ te bestrijden. Vele miljoenen Nederlanders waren het eindelijk over één ding eens: ‘Een inkomensafhankelijke zorgpremie, dat nooit’. Gevolg, de VVD koos voor pijnlijk gezichtsverlies boven een algehele politieke crisis en paste de plannen aan.

3,5 miljoen huurders die moeten niet ’t keurslijf in
De kracht van het getal en de volhardendheid van individuen blijkt ook elders in de wereld een machtig wapen. 3,5 miljoen huurders is een respectabel aantal. Om in de geest van het schitterende lied van Fluitsma & Van Tijn te spreken:
“3,5 miljoen huurders die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde. 3,5 miljoen huurders op dat hele kleine stukje aarde die moeten niet ’t keurslijf in, die laat je in hun waarde.”

Door:
Wim Sterks -werkzaam bij Wim Sterks Communicatie (www.wimsterkscommunicatie.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Beleid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Drieëneenhalf miljoen huurders die schrijf je niet de wetten voor

  1. Prosper de Bever zegt:

    Zou de gedachte van de regering niet kunnen zijn dat de pak ‘m beet 3.600 Euro per jaar die de gemiddelde huurder nu te weinig betaald, wellicht een beetje teveel van het goede is? Het lijkt mij dat het systeem niet klopt en dat daar de discussie over moet gaan. Laten we nu huurders die het niet kunnen betalen ondersteunen, en niet de woningen op papier goedkoper maken. Stel je nu eens het volgende voor: start met een kostendekkende huur, vervolgens bepaal je aan de hand van de samenstelling van een huishouden wat een minimaal passende woning is en welke minimale huur daar bij hoort (gedeeltelijk afhankelijk van locatie), en die huur vergelijk je met de kostendekkende huur. Het verschil is een vast bedrag aan huurtoeslag. Vervolgens kan de discussie gevoerd worden over wat wij als maatschappij daaraan willen besteden en wat daar dan als passende woning uitrolt. Misschien betekent dit wel dat die huurder wel het keurslijf in moet, maar als je met 15,5 miljoen mensen op zo’n klein stukje aarde leeft, kun je nu eenmaal niet zonder afspraken. Op die manier wordt er wel een zuivere discussie gevoerd over hoe we met herverdeling van welvaart om willen gaan. En dat is een andere discussie dan roepen dat er geld naar de belastingdienst verdwijnt (die dat vervolgens voor alle burgers aanwendt) en claimen dat burgers die 900 Euro hebben betaald (ipv. dat ze die in de eerste plaats gekregen hebben). Het begrotingstekort van de regering is tenslotte ons eigen begrotingstekort, ontstaan door uitgaven waar wij allemaal van geprofiteerd hebben. En het zou wel zo prettig zijn om te begrijpen waarom dat zo groot is en hoe we het evt. zouden kunnen verkleinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s