Begroting 2013: Weg inspraak!

Als corporatie zijn we gewend om het proces van de begrotingsopstelling een serieuze Peter Ramautarsinginspraak te geven. Stakeholders, OR en huurders mogen hun mening geven over de opgestelde begroting en de overwegingen die daar een rol in spelen. In het proces naar vaststelling van de begroting krijgen deze organen de nodige inspraak en worden hun inzichten voorgelegd aan de bestuurders en interne toezichthouders. Zelf bekijk ik als commissaris alle reacties. Dat verrijkt mijn inzicht en maakt dat ik zonodig kritisch naar de bestuurder kan zijn, als deze te lichtzinnig om zou gaan met bepaalde reacties. Daar is ook de bestuurder zich terdege van bewust, zodat de kans daarop uiterst minimaal is. Dat inspraak zo serieus genomen wordt is niet meer dan terecht! Corporaties spelen een belangrijke rol, die de samenleving op diverse manieren raakt. Wonen, zorg, vergrijzing, nieuwbouw, woningmarkt, kansen, energie, sociale cohesie, etc etc… Allemaal onderwerpen waar de corporatie de samenleving raakt. Juist nu het economisch zo slecht gaat, is de samenleving gebaat bij een geïntegreerde aanpak van maatschappelijke partners. Zodat gemeenten, zorginstellingen, welzijnsinstellingen en woningbouwcorporaties de maatregelen enigszins op met elkaar af kunnen stemmen, teneinde de bezuiniging zo zacht mogelijk te laten landen in de samenleving. Ook kunnen huurders, al dan niet via belangenbehartigers, hun visie geven op wat voor hen belangrijk is. En laten we eerlijk zijn: die afstemming is al lastig genoeg.

Door de maatregelen in het regeerakkoord hebben corporaties niet alleen maatregelen moeten nemen (zie een van mijn eerdere blogs), maar ook nog in een razend tempo. Iedereen wilt graag voldoen aan de eisen de het waarborgfonds stelt, of de toetst van het Central Fonds doorstaan. Het eerste is belangrijk voor de borging van je leningen, het tweede voor je reputatie als goede rentmeester.

Het gevolg voor de inspraak is echter vreselijk! En juist nu, nu de belangen groter dan ooit zijn, is de inspraak ver te zoeken. De maatregelen moeten immers snel worden bedacht en de begrotingen in razend tempo worden bijgesteld. Democratisering in de vorm van betrokkenheid van gemeenten, maatschappelijke partijen en huurders was een belangrijke vereiste bij de begroting. Als partner in de samenleving werd de corporatie gevergd op haar maatschappelijke taak en haar morele verplichting de maatschappij en haar huurders de gelegenheid te geven om zich over de plannen van de corporatie uit te kunnen spreken. Ook in de financiële keuzes die zij maakt. Voor het jaar 2013 hebben de corporaties hun begrotingen netjes voorgelegd aan de bekende stakeholders. Toen kwamen de maatregelen en moest de begroting worden bijgesteld. Voor een fatsoenlijke procesgang voor de bijgestelde begroting, ontbrak het simpelweg aan tijd.

Hoe frappant is het dat bij de beoordeling door de externe toezichthouders, deze procesgang geen enkele rol van betekenis meer speelt. Juist nu het in mijn ogen echt spannend wordt en de gemaakte keuzes van de genomen maatregelen een veel grotere impact hebben op de rol die de corporatie in de samenleving speelt. Dat er bezuinigd moet worden is evident. Door dit echter zo plompverloren bij de corporaties te droppen, wordt niet alleen maatschappelijk geld verspild: de moeizaam opgebouwde inspraak van belanghebbenden en de goede uitwisseling van argumenten blijft, juist nu het er echt om gaat, achterwege.

Door: Peter Ramautarsing -commissaris bij een woningbouwcorporatie en werkzaam bij Augustus consultancy (www.augustusconsultancy.nl)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Beleid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s