De Regiecorporatie

Waar ideeën voor vernieuwing van de sector elkaar ontmoeten!

De regiecorporatie
Om het debat over de doelmatigheid van woningcorporaties te voeden is begin 2013 de discussienota “De regiecorporatie, naar een doelmatige maatschappelijke verhuurder” gelanceerd. De regiecorporatie is geformuleerd als antwoord op de vraag hoe efficiënt een corporatie kan zijn. Wat zijn reële en wenselijke kosten voor een werkapparaat? De regiecorporatie heeft de woningen in bezit, maar besteedt de verhuur,- bouw- en onderhoudsprocessen uit aan marktpartijen, die voldoen aan de prijs/kwaliteitseisen. Door slimme inkoop van deze diensten kan de regiecorporatie de verhouding tussen kosten en kwaliteit van dienstverlening beheersen. En zij behoudt een sterke focus op haar kernactiviteit; bouwen en verhuren van goede en betaalbare huurwoningen.

De discussienota
De drie initiatiefnemers, Vincent Gruis (hoogleraar TUDelft), Aldert Dreimüller (directeur roAg) en Cor Snoeijs (bestuurder STEK.NU), beogen met de notitie het debat over de toekomst van woningcorporaties te voeden met name waar het gaat om het vergroten van de doelmatigheid en het voeren van de regie hierover. De notitie is tot stand gekomen met input van deskundigen uit de initiatiefgroep. Deze groep bestaat uit Frank van Min (directeur Wolf Huisvestingsgroep), Klaartje Snieders (directeur Actys Wonen Beheer bv), Gerard Bakker (directeur MVGM Woningmanagement), Ad Straub (associate professor/UHD OTB), Henk Heeger (OTB), John van der Pauw (Fractievoorzitter PvdA Almere) en Hans Goorhuis (manager Woondiensten Patrimonium Veenendaal). De opstellers van het stuk zijn zich ervan bewust dat een efficiencyslag slechts voor een deel tegemoet komt aan de vele vraagstukken die in de sector leven. Het is niet de bedoeling om voorbij te gaan aan vragen over de invulling van de maatschappelijke rol van corporaties, maar de focus in deze discussie ligt op een mogelijke kostenreductie in de bedrijfsvoering.

Regiecorporatie.nu
Na de uitzending van De Slag Om Nederland op 4 februari jl. ontstond er in en buiten de sector een levendige discussie over de (on)mogelijkheden van de regiecorporatie. Hierop anticiperend hebben de initiatiefnemers de website regiecorporatie.nu gelanceerd. Op deze website verzamelen zij alle informatie die over het onderwerp gaat, zijn alle tweets te volgen en staat altijd de actuele versie van de notitie online. Daarnaast faciliteert de website de discussie met een online forum en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden; de FAQ.

“Van de kritische kanttekeningen en aanvullende input maken we dankbaar gebruik om het stuk verder aan te scherpen. Van reactie naar creatie! Wij hebben de wijsheid niet in pacht, maar we willen kennis en kunde samenbrengen voor een kwaliteitsslag in de corporatiesector” aldus Cor Snoeijs, één van de initiatiefnemers.

Herbezinning
De woningcorporatiesector is financieel en maatschappelijk uit balans geraakt. Er vindt een herbezinning plaats op zowel de kerntaak, het solidariteitsbeginsel als de financiële haalbaarheid. De huidige en verwachte financiële situatie bij veel corporaties is aanleiding geweest voor de discussie rondom beheerkosten. Wat is haalbaar en wenselijk zonder de maatschappelijke taak uit het oog te verliezen? Met de lancering van regiecorporatie.nu verwachten de initiatiefnemers dat de nuance in de discussie terugkomt en dat het bijdraagt aan een samenhangend en integrale verbeterslag in de sector.

Kijk voor meer informatie op www.regiecorporatie.nu

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vastgoed en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s