Efficiënte bedrijfsvoering; voor welk fruit gaat u? Deel 3

In het tweede deel van deze serie over de inzet van fruit voor het verbeteren van de Marc griffioenefficiency in de bedrijfsvoering heb ik het eerste niveau van verbetering besproken: Liggend fruit. In dit derde deel ga ik in op het laaghangend fruit.
Laaghangend fruit deel 3

Gebruik van lean Six Sigma in ICT management

Het laaghangende fruit is met de basis methode van lean six sigma te oogsten.  De uitdaging bij het laaghangende fruit is vooral het beter afstemmen van de ICT op de werkprocessen.

Laaghangend fruit: kom aan tafel

Bij het verbeteren van het proces (laaghangend fruit) zijn de mensen vanuit de business in de lead. Zij zoeken verbeteringen in het proces. Vanuit lean six sigma kunnen hiervoor instrumenten als Waardestroomanalyse en het opheffen van verspilling gebruikt worden. De uitdaging is om vanuit ICT betrokken te raken bij het zoeken naar verbeteringen in het proces. Vooral omdat ICT vaak in de huidige tijd een onderdeel van de oplossing is. Denk bijvoorbeeld aan ketenintegratie, het gebruik van allerlei portals en het hergebruik van informatie.

Voorbeeld van laaghangend fruit.

Een woningcorporaties ontwerpt een efficiënter werkproces. Overbodige processtappen worden geëlimineerd en procesgericht werken wordt geïntroduceerd. Hierdoor worden belangrijke besparingen bereikt doordat de klant in één keer goed wordt bediend. Toch lopen we hier vaak tegen beperkingen aan. De proceseigenaar van het mutatieproces kan niet in één oogopslag zien of de aansluitende verhuring van alle mutatiewoningen op schema ligt. De ICT systemen van de corporatiesector ondersteunen procesgericht werken (bv.  werkstromen) slechts beperkt en bieden geen sturingsinformatie op operationeel niveau.
Een geoptimaliseerd, ‘slank’ proces verdient het om ondersteund te worden door de juiste instrumenten. Door ICT te betrekken bij deze optimalisatie kan in een vroeg stadium ook de functionele integratie tussen systemen worden georganiseerd.  Resultaat hiervan is dan bijvoorbeeld dat de ‘procesoperator’ in één keer zowel de kosten als de doorloop van alle mutatiewoningen in beeld krijgen. Volgens de principes van lean worden deze resultaten heel zichtbaar gemaakt via dashboards of prestatiekaarten.  Dan wordt het veel gemakkelijk om aandacht te besteden aan de woningen die achterblijven in het proces.

Door:
Marc Griffioen -werkzaam bij QplusO (http://www.qpluso.nl/Home/)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in ICT en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s