Verhuurder aansprakelijk voor asbest in/om huurwoningen?

Het is de laatste jaren een veel voorkomend thema: asbest in of rondom de gehuurde Kim Jaspers v2woning waardoor de huurder stelt schade te hebben geleden. Twee procedures die in 2012 zijn gevoerd op dit gebied zullen in deze blog worden behandeld.

De eerste zaak[1] betreft een huurwoning met tuin die is gelegen naast een autohandel. Nadat brand was uitgebroken bij de autohandel, is asbest neergedaald in de directe omgeving. Zo ook in de tuin van de betreffende huurwoning. Om het asbest te verwijderen is de tuin (op kosten van de gemeente) tot een halve meter diepte afgegraven en zijn alle opstallen, zoals bestrating, beplanting, schutting en tuinhuis, verwijderd. De huurder vorderde van de verhuurder de herstelkosten ten bedrage van ruim € 16.000,- om de tuin in oorspronkelijke staat terug te brengen. Hierbij zij opgemerkt dat de huurder bijna
€ 8.000,- van zijn inboedelverzekering had ontvangen voor het herstel van de tuin en de verhuurder en de gemeente zand hadden geleverd om de tuin te kunnen ophogen.

De kantonrechter oordeelde in lijn met de jurisprudentie van de Hoge Raad door te stellen dat het, door derden veroorzaakte, neerdwarrelen van asbest op het gehuurde weliswaar het gevolg is van een feitelijke stoornis door derden, maar dat de situatie die daarna ontstaat, te weten dat het gehuurde met asbest vervuild is, als een gebrek moet worden aangemerkt. Vervolgens stelt de kantonrechter dat het gebrek reeds is verholpen nu het asbest is verwijderd door de saneringswerkzaamheden. Dat door deze werkzaamheden tuin is verwoest, levert geen gebrek op, mede nu de huurder zand heeft gekregen om de tuin te kunnen ophogen. De kosten voor het herstellen en opnieuw inrichten van de tuin moeten volgens de kantonrechter als gevolgschade worden aangemerkt. De verhuurder is alleen verplicht deze schade te vergoeden wanneer van een gebrek sprake is en dit gebrek ook aan haar kan worden toegerekend, hetgeen in casu niet het geval is. De vordering van de huurder is derhalve afgewezen.

In de tweede zaak[2] betrof het een huurder die bij het einde van de huurovereenkomst een asbesthoudend zeil in de woning (dat zich bevond onder twee andere lagen vloerbedekking) met een schuurmachine had proberen te verwijderen. Ook deze huurder vorderde een schadevergoeding van de verhuurder. Ditmaal, vanwege de te verwachten toekomstige (gezondheids)schade.

De kantonrechter oordeelde, anders dan de kantonrechter in de hierboven besproken zaak, dat geen sprake was van een gebrek, omdat de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal in de woning op zichzelf beschouwd geen gebrek oplevert. Bovendien was het zelf verwijderen van het asbest op ondeskundige wijze met een schuurmachine aan de huurder toerekenbaar. Voorts oordeelde de kantonrechter dat de verhuurder adequaat had gewaarschuwd voor de gevaren van asbest door hierover informatie te verspreiden onder haar huurders. Volgens de kantonrechter mag van een professionele verhuurder meer kennis omtrent asbestgevaar in gebouwen worden verwacht dan van een gemiddelde leek, maar deze algemene bekendheid kan ook aan de huurder worden toegerekend. De huurder is overigens in hoger beroep gegaan van dit vonnis, dus het is nog even afwachten hoe het gerechtshof tegen deze zaak aankijkt.
________________________________________
[1] Rechtbank Rotterdam, sector kanton, locatie Brielle; 24 april 2012; WR 2012,119
[2] Rechtbank ’s-Gravenhage, sector kanton, locatie Delft; 15 november 2012; zaaknummer: 1171854 / CV EXPL 12-5197

Door:
Kim Jaspers -werkzaam bij Huisvestingsadvocaten B.V. (www.huisvestingsadvocaten.nl)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Woonbegeleiding en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verhuurder aansprakelijk voor asbest in/om huurwoningen?

  1. Heeft het hoger beroep inmiddels gediend? Ik ben erg benieuwd naar de uitspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s