Door het oog van de naald

Door het oog van de naald, de titel van het boek, dat Jan Tilburg, Hanneke de Zwart en ik Jan Tilburghebben geschreven over excelleren in de volkshuisvesting en dat onlangs is verschenen. In het boek een bundeling van visies, standpunten en ideeën over de volkshuisvesting. Hoe heeft de sector zich kunnen ontwikkelen tot waar ze nu staat, wat zijn nieuwe wegen en welke ideeën worden nu al in de praktijk toegepast? Ruim 35 betrokkenen in de sector, variërend van huurder tot bestuurder, van adviseur tot wetenschapper, geven hún beeld van de huidige volkshuisvesting.

Daarnaast een enquête onder medewerkers: hoe kijken zij aan tegen hun eigen organisatie en het werk dat daar wordt geleverd? Hoe worden zij, als deskundigen van de dagelijkse praktijk, betrokken bij

Hanneke de Zwart

beleid en uitvoering? De uitkomsten van deze enquête en de verschillende visies van de geïnterviewde betrokkenen hebben wij aan elkaar verbonden, niet in conclusies, wel in een aantal vragen. Vragen, die u als lezer en betrokkenen in de volkshuisvesting kunt gebruiken als insteek voor een dialoog met andere volkshuisvesters én met de mensen om wie het allemaal gaat: de huurders die het moeten hebben van een goed functionerende sociale huurmarkt.

Ballast afwerpenCarry v2
De titel is ontleend aan één van de geïnterviewden. Ilta van der Mast van Twynstra Gudde, maakte ons attent op de betekenis van deze uitspraak. In de middeleeuwen, toen steden nog in de avond met een stadspoort werden afgesloten tegen rovers en ander gespuis, was er voor late reizigers nog een mogelijkheid om de bescherming van de stad te vinden. Daarvoor moesten deze reizigers alle overbodige ballast afwerpen en door een nauwe kronkelige poort, de naald geheten, naar binnen lopen.
In onze optiek is het nodig dat corporaties zich bezinnen op de essentie van hun werk. Overtollige ballast aan taken en werkzaamheden afwerpen. Dat gebeurt ook al, zo blijkt uit de verschillende interviews. De huidige discussie over de regiecorporatie, de vele reorganisaties die door corporaties zijn ingezet, maken dat ook duidelijk. Corporaties gaan een nieuwe toekomst tegemoet en dat hoeft niet per se minder of slechter te zijn. Anders is het wel. In die zin gaan corporaties op dit moment door het oog van de naald. Een spannende tijd, voor hen en voor alle medewerkers. Hoe ze er straks uitkomen, is mogelijk onderwerp voor een volgend boek en een nieuwe serie corporatieportretten.

Nieuwsgierig?
Voor mensen, die geïnteresseerd zijn in een meervoudig perspectief op de huidige staat van de volkshuisvesting, biedt het boek een boeiende inkijk. De lezers van Corposcoop, die de corporatieportretten volgen, hebben daarvan al een voorproefje gehad.
Het boek is uitgegeven via mijnmanagementboek en is te bestellen als e-book (€ 16,50) en als paperback ( € 26,44) op onze website: www.hetdialoogatelier.nl of via http://www.mijnmanagementboek.nl/shop/index.php/business/non-profit.html.
Wij zijn benieuwd naar uw reactie!

Door:
Jan Tilburg, Hanneke de Zwart en Carry Bomhof

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Spotlight en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s