Opzegging huurovereenkomst door één van de twee contractanten

Indien twee (of meerdere personen) samen een huurovereenkomst aangaan, bijvoorbeeldElvira de Ruiten wanneer een stel gaat samenwonen, kan het zo zijn dat één van hen later door omstandigheden de woning verlaat en de huurovereenkomst ten aanzien van zichzelf wenst te beëindigen. In het geval dat de achtergebleven huurder wenst te blijven huren, kan dit in sommige gevallen problemen opleveren voor de verhuurder.

In beginsel is het voor één van de huurders slechts mogelijk de huurovereenkomst ten aanzien van zichzelf op te zeggen indien de verhuurder hierin toestemt. Tevens dient de andere contractuele huurder, die de overeenkomst wil voortzetten, toestemming te verlenen aan de huuropzegging van deze ene huurder. Hieronder zal worden besproken waar de verhuurder rekening mee dient te houden bij het al dan niet verlenen van die toestemming.

De verhuurder dient allereerst de huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden te raadplegen. Indien hieromtrent afspraken zijn gemaakt, bijvoorbeeld dat het is toegestaan dat huurders apart van elkaar mogen opzeggen, dan zijn deze leidend.

Indien in de huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden niets geregeld is over het opzeggen door één van de meerdere contractuele huurders, moet ervan worden uitgegaan dat het niet mogelijk is dat één huurder de huurovereenkomst alleen voor zichzelf opzegt zonder toestemming van de verhuurder. Een reden voor de verhuurder om geen toestemming te verlenen kan zijn dat hij de kans groot acht dat de achterblijvende huurder niet in staat zal zijn de lopende huurpenningen te voldoen. Hierdoor kan een schadepost voor de verhuurder ontstaan. De verhuurder heeft door opzegging van de ene contractant minder verhaalsmogelijkheden. Voorheen waren beide contractanten immers hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de huurovereenkomst.

Indien de verhuurder besluit geen toestemming te verlenen en één van de contractuele huurders wil desondanks zijn huurovereenkomst opzeggen, dan zal hij moeten vorderen dat hij niet langer gebonden is aan de huurovereenkomst. Deze vordering kan de rechter toewijzen, tenzij de verhuurder aantoont dat hij erbij belang heeft dat de huurovereenkomst ten aanzien van die huurder niet wordt beëindigd. Meestal zal dit een financieel belang zijn.

Het is in dit kader aan te raden een bepaling op te nemen in de algemene huurvoorwaarden, zoals:
“Bij meer dan één huurder kan slechts samen met de andere huurder(s) de huurovereenkomst door opzegging worden beëindigd. Hiervan kan worden afgeweken indien de verhuurder en de andere huurders hiervoor schriftelijke toestemming geven.”

De verhuurder kan dan van geval tot geval bekijken of het al dan niet wenselijk is dat één van de contractuele huurders zijn huurovereenkomst opzegt. De verhuurder kan in dit kader bijvoorbeeld om de inkomensgegevens van de achterblijvende huurder vragen. In het geval van een dreigende huurachterstand waarvoor de achterblijvende huurder onvoldoende verhaal biedt, kan toestemming geweigerd worden. Op deze wijze is het niet per definitie onmogelijk voor één van de contractanten om op te zeggen, maar houdt de verhuurder een slag om de arm zodat hij niet zomaar wordt geconfronteerd met een achterblijvende huurder die onvoldoende solvabel is.

Daarnaast komt in het in de praktijk regelmatig voor dat één van de contractuele huurders met de noorderzon vertrokken is, maar de huur niet heeft opgezegd. De achterblijvende huurder komt hierdoor in een lastig pakket terecht omdat hij de huur niet alleen kan opzeggen. In dergelijke gevallen biedt artikel 7:267 lid 7 BW een uitkomst. De achtergebleven huurder kan op grond van deze bepaling namelijk bij de kantonrechter vorderen dat de vertrokken huurder de huur niet langer voortzet. In dit kader vindt een belangafweging plaats tussen de belangen van de achterblijvende huurder en die van de vertrokken huurder.

Door:
Elvira de Ruiter werk als advocaat bij Huisvestingsadvocaten B.V.
www.huisvestingsadvocaten.nl

Dit bericht werd geplaatst in Woonbegeleiding en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Opzegging huurovereenkomst door één van de twee contractanten

  1. Peter van Buuren zegt:

    Als een van de twee vertrekt zonder de huur op te zeggen dan zal hij/zij wel het inschrijfadres in de GBA veranderen voor het nieuwe adres. Een woningcorporatie kan dat zien en dan is dit bij beëindiging van de huur door de achtergebleven persoon geen probleem. Een gang naar de kantonrechter is dan niet nodig. Weggaan van een van de contractanten zonder dit te melden, is daarom gemakkelijker dan om toestemming vragen met de kans om afgewezen worden.
    Met de huidige inkomenseisen voor een sociale huurwoning zal een stap naar de rechter door de huurder wel eens een brug te ver kunnen zijn.
    Als de woningcorporatie op genoemde gronden de huurovereenkomst niet wil beëindigen, is de kans groot dat de huurder met de noorderzon vertrekt.
    Als duidelijk is dat een van de contractanten vertrokken is dan kan de woningcorporatie de huuropzegging beter op een normale manier afhandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s