Eigen kweek eerst?

DoorgroeiAnita van Hezik v2
U kent dat wel! U begint als medewerker bij een corporatie en u zet zich flink in. Na een aantal jaren mag u zich senior noemen, later wordt u teamhoofd en dan stroomt u door naar de felbegeerde managementfunctie. Of misschien mag u zich wel ‘directeur’ noemen, bij een grote organisatie zou dat zomaar kunnen. En u blijft zich inzetten. De beste jaren van uw leven geeft u aan het bedrijf. Het werk geeft voldoening, dus u heeft het er graag voor over.

Solliciteren
Dan vertrekt de directeur-bestuurder. U ziet uw kans. U heeft al vaker uw ambities uitgesproken. U heeft steeds goede beoordelingen gehad en waarom zou u nu niet in aanmerking komen voor de functie? U solliciteert. Vol spanning wacht u op de uitnodiging voor een gesprek. Natuurlijk verwacht u die; u kent de organisatie tot in de haarvaten, u heeft goede relaties met de stakeholders en altijd lovende woorden gehoord van de directie.

En dan hoort u dat er iemand van buiten wordt aangetrokken.
Fris bloed, een andere kijk op de sector, zakelijk, een ondernemer.

En u blijft manager; als u niet bij de al spoedig ingezette reorganisatie door de nieuwe, daadkrachtige directeur op een zijspoor wordt gerangeerd.

Frisse blik
Het kan inderdaad geen kwaad als er eens met een frisse blik naar de organisatie wordt gekeken. Maar er zijn helaas ook voorbeelden dat de directeur het belangrijker vindt om zijn ‘stempel te drukken’ dan de huurders te dienen. Terwijl niet alle medewerkers die jarenlang bij dezelfde werkgever werken per definitie zijn vastgeroest. Als zij mogelijkheden krijgen om opleidingen te volgen waar ook werknemers van andere bedrijven aanschuiven, ontstaat er een inspirerende interactie en ook een frisse blik op de corporatie. Juist omdat eigen medewerkers de processen door en door kennen, zien ze waar dingen vastlopen. We moeten namelijk ook niet vergeten dat de volkshuisvesting een ingewikkeld werkveld is: acterend tussen publiek en privaat.

Eigen kweek
Uit onderzoek blijkt dat personeel in de corporatiesector zeer betrokken is bij de organsiatie, gedreven is en grote kennis van zaken heeft. Dit is belangrijk om het werk gemotiveerd te doen. Maak hier gebruik van!
Doorgroei vraagt wel een stevig Management Development traject met begeleiding van bijvoorbeeld een bestuurder van buiten de branche en stagemoglijkheden bij andere corporaties. Aedes zou hier een mooie rol in kunnen spelen.
Juist in deze tijden van bezuiniging is het aan te raden om eens goed te kijken naar de kwaliteit die de corporatie zelf in huis heeft. Het spaart in ieder geval de dure headhunter uit en zorgt voor een geaccepteerde en betrokken bestuurder.

Door:
Anita van Hezik -eigenaar en beleidsadviseur BLBW ( www.blbw.nl )

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HRM en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s