Barre tijden

Het is herfst als ik dit stukje schrijf: een grijze dweil kleurt de lucht, de regen heeft een Carry v2gestaag ritme, de wind neemt de eerste pluk bladeren van de bomen. De aankondiging van een bar, guur, en soms hopelijk ook wat met fraaie kleuren getint seizoen.

Voor veel mensen die nu werken bij corporaties zijn het barre tijden.  De reputatie van de sector is besmeurd, de investeringen en activiteiten staan onder druk, de werkgelegenheid is verre van vanzelfsprekend. En dat doet wat met mensen.

Deze week kwam de FNV met de resultaten van een onderzoek onder 13.000 werknemers in loondienst. Die resultaten waren schokkend, vond topbestuurder Mariëtte Patijn: de helft van de medewerkers heeft een hoge werkdruk en 40 procent vreest voor zijn baan. Wat dat betekent voor werkplezier en productiviteit laat zich raden.

Als coach kom ik ze regelmatig tegen; mensen die tegen overspannenheid aanhangen, doordat er meer taken met minder mensen gedaan maar ook omdat de werksfeer door onzekerheid en angst om te snijden is. Managers en leidinggevenden registreren dat wel, maar zijn zelf vaak te druk met plannen maken en maatregelen nemen, waardoor lastige zaken onbesproken blijven en daardoor een eigen leven gaan leiden.

In individuele gevallen kan een coach van nut zijn, door samen met de medewerker in kwestie zicht te ontwikkelen op taken en werkwijze en daarin een manier te zoeken die de oplopende werkdruk hanteerbaar maakt. Maar als het gaat om de werksfeer binnen een organisatie in transitie, dan is er meer nodig.  Dan zal organisatiebreed aandacht besteed moeten worden aan de spanning  die onzekerheid over werk en werksituatie met zich brengt. Gelukkig zie ik steeds meer corporaties die voorafgaand aan een reorganisatie of herstructurering met medewerkers en management rond de tafel gaan zitten en de impact van veranderingen en reorganisaties actief bespreekbaar maken.

Bespreekbaar maken van deze onderwerpen is niet gemakkelijk. Niemand laat zich met plezier uit over onzekerheid, laat staan angst en wat dat met hem doet. Toch kan het delen van dit soort emoties enorm helpen om de lucht te klaren en op een gezonde manier met spanningen om te gaan. Dat scheelt overbelasting en ziekteverzuim; dat scheelt productiviteit en kwaliteit.  En eigenlijk zou daarvoor ook ruimte moeten zijn bij corporaties waarbij gelukkig geen ontslagen dreigen, maar waarbij wel een andere manier van werken wordt ingestoken en wat minder zonnige tijden aanbreken.

Je stapt per slot van rekening ook niet een herfststorm in zonder regenjas en warme sjaal.

Door:
Carry Bomhof -organisatiecoach en schrijver (www.organisatieportretten.nl)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HRM en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s