Pas op: U wordt rechts ingehaald

Pas op: U wordt rechts ingehaald (door een Decentralisatie).Bas ter Stege v4

Steeds vaker haal ik rechts in op de snelweg. Dat gebeurt niet doelbewust. Nu het weer donker en nat is in de ochtend, verbaas ik me er over dat het verkeer op de linkerbaan (naast me) zo weinig afstand houdt. Resultaat: één paar rode remlichten doet een hele rits auto’s remmen, terwijl ik met een gangetje van 90 kilometer per uur – en zonder verhoogde hartslag van het plots reageren – soepeltjes de meute voorbij rijd.

Vrijwillig versus professioneel
In de uitvoering van de vier decentralisaties in het sociale domein (Jeugd, AWBZ/WMO, Participatiewet en Passend Onderwijs) zie ik overheden worstelen met de vraag hoe vrijwillige en professionele inzet aan elkaar kunnen worden verbonden. Bij een decentralisatie worden (dezelfde) rijkstaken met minder budget dan voorheen overgedragen aan een gemeente. Omdat er minder geld is voor professionele inzet, moet er een groter beroep – in het geval van de zorg – gedaan worden op mantelzorg, het eigen netwerk, de buren en vrijwilligers.

Gebiedsgericht experimenteren
Gevolg hiervan is een zoektocht naar nieuwe samenwerkingsverbanden en verdienmodellen. Daar waar zorginstellingen elkaar voorheen als concurrenten zagen, zijn nu genoodzaakt samen te werken. Dat deden ze natuurlijk al, zij het wat vrijblijvender. Maar nu is het menens: daadwerkelijk aan de slag met elkaar in een van de vele proeftuinen die er in den lande zijn, vaak in afgebakende en gebiedsgerichte experimenten. Samenwerking met behoud van concurrentie.

Trechteren en doorverwijzen
poppetje op trechterEen ander gevolg van de decentralisaties is dat buurtregisseurs, sociale wijkteams, casemanagers, wijkverpleegkundigen en vrijwilligersmakelaars als paddenstoelen uit de grond schieten: het gaat hier om ‘generalisten’ die één intake doen vanuit zorgaanbieders en met de gemeente in een dienende, regisserende rol op de achtergrond. Om zo te voorkomen dat meerdere instanties ergens ongecoördineerd achter de voordeur komen. Dat gaat als volgt: alle bestaande instanties – die een eigen doelgroep, visie, gebied of identiteit bedienen – leiden zorg- of ondersteuningsvragen toe naar de betreffende generalist, die de cliënt vervolgens weer doorverwijst naar de juiste specialist. Ziet u de beweging: van specialist, via generalist naar specialist. De ‘specialist’ als aanleiding en oplossing tegelijk.

Grip op variatie
Decentralisaties zijn – om met Paul Frissen van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling te spreken – naast besparen, ook bedoeld om diversiteit op lokaal niveau te creëren. Dit levert in zijn bewoordingen ook het “ongemak van variëteit en verschil” op voor de overheid. Want als iemand van eenheid, samenhang en transparantie houdt…
Ik hoop dat de rijksoverheid geen extra sturingskader of meetinstrument in het leven roept om de decentralisaties op lokaal niveau te monitoren of de roep om rechtsongelijkheid (want dat levert lokaal maatwerk op!) de kop in te drukken. Anders wordt zij termijn rechts ingehaald door haar eigen bezuinigingsdrift en vernieuwingsdrang.

Door:
Bas ter Stege -werkzaam bij tweenultwee (www.partnerinleefbaarheid.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s