Ik wil een garantie op kwaliteit zonder kopzorgen!

Iedereen lijkt het er over eens dat de crisis goed is voor scherpe prijzen bij bouwprojecten Foto Erwin van Iwaarden v2maar funest voor het behalen van de gestelde kwaliteit als je met de laagste inschrijver in zee gaat. Van opzichter tot aannemer beklagen zich hierover. Dus gaan we massaal op zoek gaat naar een constructie waarbij we best iets meer willen betalen in ruil voor een “garantie” op kwaliteit zonder kopzorgen.

Maar hoe krijg je die garantie zonder gelijk de hoofdprijs te betalen of rechtszaken? Neem je bij een aanbesteding niet de goedkoopste maar de partij die 10% hoger zit met zijn prijs? Ga je niet meer in concurrentie aanbesteden maar in een vorm van ketensamenwerking? Of ga je aanbesteden op kwaliteit waarbij elke aannemer moet aangeven welke kwaliteit hij levert en komt de prijs op de tweede plaats?
Welke constructie je ook kiest, altijd loop je een bepaald risico dat je de kwaliteit niet krijgt die je eigenlijk had verwacht. Zeker als je iets koopt wat nog eerder gemaakt is.

Uitsluiten van het risico op teleurstelling is helaas niet mogelijk, beperken van dit risico wel.
1. Omschrijf zelf vooraf zo goed mogelijk het eindresultaat en welke kwaliteit je verwacht.
2. Werk met aannemers waar je goede ervaringen mee hebt of waarvan je goede ervaringen hebt gehoord uit je eigen netwerk.
3. Spreek het werk vooraf goed door met de aannemer en verdiep je in zijn werkwijze. Verstrek pas opdracht op het moment dat je er vertrouwen in hebt dat de aannemer snapt wat je wilt. Heb je onvoldoende vertrouwen in een goede afloop ga dan op zoek naar een andere aannemer.
4. Houd toezicht op de realisatie van het werk en stuur bij wanneer het resultaat van de aannemer niet aan je verwachtingen voldoet.

Nu zult u vast wel denken, wat een open deuren!
Ik blijf mij dan ook verbazen dat er zich een trend aftekent om het werk op een andere manier aan te willen besteden waarbij de risico’s op teleurstelling eerder toenemen dan afnemen.
1. Aannemers worden steeds eerder bij de planvorming betrokken in een fase dat de opdrachtgever nog niet precies weet wat hij wil. De aannemer ”ontzorgt” de opdrachtgever door te komen met kant en klare plannen waarin de kwaliteit al vastligt.
2. We gaan graag met een nieuwe “innovatieve” aannemer aan de slag. De kwaliteit moet blijken uit het innovatieve samenwerkingsconcept met glimmende folders en presentatiefilmpjes met lovende recensies , certificaten en garanties. Investeren in het natrekken van referenties lijkt daarmee overbodig te worden.
3. Doordat we met een innovatieve samenwerkingsvorm aan de gang gaan, is het voor de opdrachtgever niet altijd precies duidelijk hoe de taken en verantwoordelijkheden nu liggen. Om het noodzakelijke vertrouwen niet te beschamen is van een kritische houding vooraf niet altijd sprake.
4. Het toezicht vanuit de opdrachtgever wordt steeds meer beperkt of zelf helemaal achterwege gelaten omdat je moet kunnen vertrouwen op de garanties en het gecertificeerde kwaliteitszorgsysteem van de aannemer.

Ik ben een groot voorstander van innovatieve manieren om samen te werken om daarmee een betere kwaliteit te krijgen. Innovatie krijg je niet kant en klaar op een presenteerblaadje vergezeld van termen als “vertrouwen” en “ontzorgen” en lovende kritieken van mensen die je niet zelf hebt gesproken. Echte kwaliteit krijg je volgens mij vooral door een duidelijk geformuleerde doelstelling, een heldere rolverdeling, een kritische houding, bereidheid om te investeren in elkaar en betrokkenheid van beide kanten. Dat kan zelfs met de laagste aanbieder!

Door:
Erwin van Iwaarden -werkzaam bij ingenieursbureau van iwaarden (http://www.ibvi.nl/#!)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vastgoed en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s