Lullen om te poetsen

‘Niet lullen maar poetsen’.  De Rotterdamse, die ik voor een opdracht interviewde, sprak Carry v3deze woorden met de nodige trots uit. Een typisch Rotterdamse mentaliteit, gaf ze aan, wat nog eens bevestigd wordt door de lijfspreuk van de lokale voetbalclub: ‘geen woorden, maar daden.’ Er spreekt kracht uit, daadkracht, maar leidt deze daadkracht dan ook altijd tot klinkende resultaten?
Daar heb ik zo mijn twijfels bij. En die zijn nog niet eens ingegeven door de resultaten die deze club in de eredivisie behaalt.

Die twijfels vonden bevestiging in het gesprek wat ik onlangs voerde met een collega-consultant,  Wibo Haverkate, een van de drijvende krachten achter het bureau De Hele Olifant (www.deheleolifant.com). Gepassioneerd vertelde hij over horizontaal organiseren, een vorm van organiseren door samenwerking, zonder hiërarchische machtsverhoudingen, waarin medewerkers meer zeggenschap krijgen over de wijze waarop zij hun werk inrichten, gericht op het gezamenlijk behalen van resultaten. ‘Hand in hand, kameraden’, dus.
Diverse voorbeelden komen over de tafel: Buurtzorg, de succesvolle organisatie van Jos de Blok, waarin kleine zelfsturende teams van wijkverpleegkundigen gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor thuiszorg aan hun cliënten. Morning Star, een Amerikaans bedrijf dat tomaten verwerkt en de basis legt voor diverse producten zoals tomatensaus en ketchup. Een bedrijf dat werkt volgens principes van collegiale zelfsturing, waarin medewerkers met elkaar werken om hun werkprocessen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen om daarmee zoals ze zelf schrijven ‘an Olympic Gold Medal performer [te zijn] in the tomatoe products industry’. Een werkwijze met succes, waarin dwang afwezig is, maar afspraken nagekomen moeten worden. Waarin feedback geven en nemen tot de dagelijkse praktijk behoort. Waarin geen afrekencultuur met ‘ik heb gelijk, dus jij niet’ bestaat, maar een cultuur gericht op samenwerking en procesverbetering. Waarin dialoog voorop staat: om doelen vast te stellen, om samenwerkingsafspraken te maken en om met elkaar het werk en de output te verbeteren. Lullen om te poetsen dus.

Er doen zich veel veranderingen voor in de corporatiesector, met name gericht op kostenbesparingen en bedrijfslastenreductie. Nodig om de investeringskracht van corporaties overeind te houden. De noodzaak daarvoor is helder. De aanpak nodigt uit tot een topdown benadering en daadkrachtige aanpakken. Poetsen dus. Toch zou ik hier een pleidooi willen houden om ook aandacht aan lullen te besteden; op een gedegen manier dan wel. In de vorm van een dialoog. Gericht op het vergroten van zelfsturing en eigenaarschap van medewerkers, op procesoptimalisatie, ingegeven door de oprechte wens om beter te kunnen werken. Gericht op het werken vanuit drijfveren om daar vandaan committment te verkrijgen met organisatie, missie en visie. Meer horizontaal procesgericht werken in plaats van top down, directief. Dat is minder eenvoudig dan het klinkt. Verantwoordelijkheid dragen, collega’s aanspreken op hun verantwoordelijkheid is niet gemakkelijk.
Een Amsterdamse wethouder sprak ooit de volgende historische woorden uit: “in gelul kun je niet wonen.’ Hij had gelijk. Deels. Soms is een beetje gelul nodig om anderen beter te kunnen laten wonen.

Door:
Carry Bomhof -organisatiecoach en schrijver (www.organisatieportretten.nl)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Beleid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Lullen om te poetsen

  1. Als het voortbestaan van je organisatie in het geding is, is de eerste reflex nog harder poetsen. Dat zie je links en rechts ook gebeuren, terwijl dat in ieder geval niet werkt. Je hebt tijd, rust, overleg en creativiteit nodig om nieuwe wegen in te slaan die wel gaan werken. Lullig, maar het is niet anders..

  2. Mooie blog Carry, dank! Dialogen zijn het begin van grondig poetswerk om te komen tot schitterende samenwerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s