Slechte managers

Doen managers er toe?Marc griffioen

Een paar weken geleden werd ik geraakt door de column van Ben Tiggelaar in NRC-next. Hij schrijft daar elke week over management en leiderschap. Maar het ging me niet om Ben maar om de inhoud van deze column.

Slechte managers, grote gevolgen

Hij schreef dat slechte managers grote impact hebben. Dit is eerder al onderzocht door de hoogleraar David S. Brown. Brown kwam in dit onderzoek tot de volgende irritatie-top 7 van slechte managers:

 1. Niet delegeren: geen ideeën van medewerkers accepteren
 2. Geen respect voor en vertrouwen in anderen
 3. Emotionele onvolwassenheid
 4. Niet in staat om te communiceren met anderen
 5. Vaak van mening wisselen
 6. Positie en dreigementen gebruiken om zaken voor elkaar te krijgen
 7. Onjuiste inschattingen en beslissingen

Hoewel dit onderzoek al meer dan 50 jaar oud is, geldt de uitkomst nog steeds. Dat is de stelling van Ben Tiggelaar. Ik ben het wel met hem eens. Deze slechte gewoontes van managers hebben nog steeds een grote impact in bedrijven. Het is slecht voor de stemming en motivatie van medewerkers en deze gewoontes zijn besmettelijk (want voorbeeldgedrag) en belemmeren de ontwikkeling van goede gewoontes.

Is er hoop?

Het feit dat na meer dan 50 jaar, dat is 3 generaties leidinggevenden, deze slechte gewoontes nog steeds bestaan geeft te denken of het is  af te leren. Ik heb daar geen pasklaar antwoord op. Ik denk dat afleren vooral kan door het aanleren van goede gewoontes. Mooi aanknopingspunt hiervoor biedt het onderzoek dat het bedrijf Google heeft afgerond in 2011. Als resultaat van dit onderzoek maakte Google een lijst met 8 goede managementgewoontes, te weten:

 1. Wees en goede coach
 2. Geef je team de ruimte, vermijd micromanagement
 3. Laat je team merken dat je hun succes en welbevinden belangrijk vindt
 4. Niet aanstellen: weer productief en resultaatgericht
 5. Communiceer duidelijk en luister naar je team
 6. Help medewerkers met hun ontwikkeling
 7. Zorg voor een heldere visie en strategie voor je team
 8. Ontwikkel technische vaardigheden om je team te kunnen helpen.

Niet een heel hip lijstje maar meer basale waarheden die er toe doen.

Aan de slag …..,hoe?

Naar mijn idee kan iedere manager aan de slag met deze lijst. Ik zeg niet dat dit heel makkelijk is. Maar  waar een wil is, is een weg. Het mooie is dat het ontwikkelen van deze gewoontes ook heel goed van pas komt bij het transformeren van corporaties naar gezonde bedrijven. Met deze gewoontes doen managers er toe.

Het eigen maken van deze goede gewoontes kan naar mijn idee heel goed door gebruik te maken van de tools die lean management biedt voor operationeel management (de dagelijkse sturing). Het gebruik van bijvoorbeeld “dagstarts” en “prestatieborden” leren je om goed te coachen, goed te luisteren en communiceren, resultaatgericht te werken en je team de ruimte te geven. Daarmee heb je al aandacht voor 5 van de 8 goede gewoontes. Dat is in veel gevallen al meer dan nu, je moet alleen willen!

Door:
Marc Griffioen -werkzaam bij Eindeloos lean (http://www.eindelooslean.nl/)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Beleid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Slechte managers

 1. Renée Peetets zegt:

  De karakteristieke eigenschappen die een slechte manager bezitten komen nauw overeen met personen die een narcistische, antisociale persoonlijkheidsstructuur hebben. Vaak zitten deze personen op dergelijke functies, en het lijkt mij de moeite waard om daar eens een onderzoek naar te verrichten, en deze kennis mee te nemen bij organisatieprocessen.

 2. Beste Renée,
  dat zou mooi zijn als daar onderzoek naar wordt gedaan. Wellicht is dat er al. Probleem/uitdaging van nu is dat deze managers er gewoon zijn en ook zij mee moeten doen. Alles wat helpt om goede gewoontes aan te leren is meegenomen. Daar kan lean bij helpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s