Thuistelers

Natuurlijk gebeuren er zat leuke dingen in het dagelijks werk van een willekeurige Madelon Kirkels v3medewerker van de afdeling Wonen. Met enige regelmaat krijgen we aardige berichten, lieve kaarten en soms zelfs een zelfgebakken cake omdat iemand erg blij is met haar of zijn nieuwe huis. Van het grootste gedeelte van onze huurders horen we helemaal niets. De minder leuke verhalen maken echter de meeste indruk en houden de gemoederen bezig.

Zo is er vorig kwartaal een weed-plantage ontmanteld. Ontgoocheld stond familie X erbij en keek ernaar hoe hun huis werd ontdaan van bakken vol plantjes, lampen, pompen en wat er nog meer komt kijken bij het onderhouden van weedplanten bij de thuiskweker. De vier huilende kindjes van deze familie werden naar een tante gebracht tijdens de ontmanteling. De inval was al traumatisch genoeg. Vader was em ‘s ochtends gesmeerd en moeder vroeg wanhopig wat ze nu in Godsnaam moest doen (en in dit geval was het Allah). Toen we deze mensen later op kantoor ontvingen voor ondertekening van de huuropzegging hoorden we hoe het idee om thuis te kweken was ontstaan.
Vader en moeder zijn beiden bijna ongeschoold. Moeder had jaren als schoonmaakster gewerkt en verloor haar baan bij haar malafide werkgever toen haar rug helemaal op was en ze geen pap meer kon zeggen. Onwetend over wet- en regelgeving ondertekende ze haar ‘eigen’ opzegging die haar werkgever voor haar in elkaar had geflanst. Twee jaar later verloor vader zijn baan in de groenvoorziening. Een korte periode kreeg hij een WW-uitkering en daarna moest het gezin rondkomen van bijna niets. Hoewel ze hun best deden, lukte dat niet en uiteindelijk kwam de familie terecht in de schuldhulpverlening. Met behulp van een budgetcoach leefden ze jaren op de grens van wat mogelijk is. Ze waren een periode van enkele maanden verwijderd van afronding van het hulptraject. Tot ze op een goede dag naar buiten liepen bij de hulpinstantie en ze werden aangesproken door een keurige man die hen een voorstel deed. Met een prachtig verhaal over het tolerante Nederland waar het softdrugsbeleid soepel is en getolereerd wordt, zijn deze mensen om de tuin geleid. Iemand die hun taal sprak vertelde ze dat ze een lekker centje bij konden verdienen als ze een stukje van hun huis beschikbaar stelden voor het laten groeien van een paar plantjes. Toen de benodigde spullen werden gebracht schrokken ze; het was veel meer dan ze hadden gedacht en natuurlijk vonden ook zij het raar dat alles ‘s nachts werd afgeleverd. Vragen werden niet beantwoord door de man die hen in eerste instantie zo aardig leek. Die hadden ze bovendien nog maar twee keer gezien en daarna niet meer. Hun contactpersoon was een norse, indrukwekkend grote man die van tijd tot tijd de boel kwam controleren. Pas later kwamen ze erachter dat er gerommeld was met hun elektriciteit. Kenners konden zien dat de planten in ieder geval een keer waren geoogst en de periode die daarvoor staat, klopte met het verhaal van familie X.

Het nare van dit verhaal is dat het niet op zichzelf staat. Navraag bij politie en andere corporaties leerde ons dat er sinds kort meer soortgelijke verhalen opduiken. Wie verzint het om mensen in de schuldhulpsanering te ronselen? Als ik daarbij bedenk dat ik in een recent artikel las dat corruptie van schuldsaneerders niet zelden voorkomt, daarbij optel dat van de ongeveer 400 incassobureaus in Nederland er slechts 28 gecertificeerd zijn (welke onorthodoxe methoden gebruiken die andere 372?. Duidelijk is in ieder geval dat veel van deze bureaus vinden dat kale kippen best nog te plukken zijn en doodleuk structureel te hoge kosten voor hun ‘diensten’ in rekening brengen) realiseer ik me dat mensen die al op de rand van de afgrond staan uit moeten kijken dat ze het laatste duwtje niet krijgen.

Door:
Madelon Kirkels -ervaren manager
madelonkirkels@hotmail.com
http://nl.linkedin.com/pub/madelon-kirkels/4/999/287/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Woonbegeleiding en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Thuistelers

  1. Win zegt:

    Wat afschuwelijk! Ook voor deze mensen.
    Hoe is het afgelopen? Hebben jullie doorgezet met die huuropzegging of mochten ze toch blijven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s