Vallen is gevaarlijker dan u denkt

Het afbreken van de galerijen van de Antillenflats in Leeuwarden (2011) heeft veel PeterM v3aandacht gekregen in het land. Niet zozeer vanwege het aantal slachtoffers, want die waren er niet, maar vanwege de impact op het gevoel van veiligheid bij hoge gebouwen. Bij het asbestincident in de wijk Kanaleneiland in Utrecht (2012) ging de aandacht uit naar de ongecoördineerde hulpacties. Er zijn toen geen significant verhoogde concentraties asbestvezels in de lucht gemeten, dus uiteindelijk is niemand in gevaar gebracht. De echte ongelukken – zo weet iedereen – gebeuren thuis. Vallen, met name bij ouderen is  – met stip – ongevalsrisico nummer één. Wat is uw bijdrage , als verhuurder,  om dit gevaar voor uw huurders te verkleinen?

Feiten over ongevallen
Het CBS levert cijfers over de oorzaak van overlijden door een niet-natuurlijke oorzaak. Daarvan zijn de ongevallen af te zonderen, en van de ongevallen zijn ook weer een aantal oorzaken bekend.  De conclusie is duidelijk: de grootste oorzaak van de dodelijke ongevallen ligt bij de privéongevallen (72%) en daarvan is weer de meerderheid een gevolg van vallen (85%). Aanvullend wijst de statistiek uit dat 88% van de valongelukken personen betreft boven 60 jaar.  De locatie van de privéongevallen is 9 van de 10 gevallen in of om het huis.

tabel

Wat is de verhuurder verplicht?
Vanuit de praktijk is bekend dat huurders vaak schadeclaims indienen nadat ze zijn gevallen. Dat uit zich vaak in de volgende situaties:

–          Vallen bij in- en uitstappen lift (als oorzaak onvoldoende afstelling stopplaatsen)
–          Vallen bij gladde tegelvloeren in algemene ruimten, of sanitaire ruimten in de woning
–          Vallen op open galerijen door gladheid vanwege regen, sneeuw en bevriezing

De verhuurder kan zich verweren door aan te tonen dat het onderhoud tijdig is uitgevoerd (liften); dat voldaan is aan de juiste ontwerpspecificatie (stroefheid tegelvloer) en dat schoonmaakbedrijven voorzorgsmaatregelen treffen bij een natte vloer. Het ijs- en sneeuwvrij maken valt onder het schoonmaken van de algemene ruimten en komt voor rekening van de huurder volgens het Besluit Kleine Herstellingen. Huurders kunnen elkaar aansprakelijk stellen bij ongevallen op gladde galerijen.

Wat mag worden verwacht?
Wanneer de verhuurder onderscheid maakt in doelgroepen, zoals bijvoorbeeld ouderen, mag worden verwacht dat er kennis aanwezig is over die doelgroep en dat het aanbod uitgerust is met voor die doelgroep geschikte voorzieningen.  Tot op bepaalde hoogte is een verhuurder misschien daarop ook aanspreekbaar. Voor ouderen zijn de meest in het oog springende voorzieningen de bereikbaarheid (drempels weg), sociale veiligheid, vluchten bij brand en wellicht nu ook het beperken van valincidenten. Daarbij zijn tal van mogelijkheden te bedenken (sneeuwvrijabonnement voor galerijen?). Het is aan te bevelen maatregelen te laten ontwikkelen in samenspraak met de bewoners en met adviezen van een ergonoom. Hiermee kan aansprakelijkheid worden afgewend indien later zou blijken dat de voorzieningen niet het gewenste resultaat brengen.

Conclusie
Valgevaar van ouderen is dé risicofactor waaraan een verhuurder vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet zomaar voorbij kan gaan. In samenspraak met (ervarings-)deskundigen kunnen de gevaren die betrekking hebben op het wonen teruggebracht worden.

Door:
Peter Meeuwis -werkt als interim-manager en adviseur op de technische afdeling  bij diverse woningcorporaties. (http://nl.linkedin.com/in/petermeeuwis)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vastgoed en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vallen is gevaarlijker dan u denkt

  1. Arnold zegt:

    Heel interessant artikel! Indrukwekkende cijfers ook. Zelf ben ik inderdaad ook al een aantal keer verraden door gladde tegels maar gelukkig nog niet met ernstige verwondingen. Ik kan me goed voorstellen dat dit de nummer één oorzaak van slachtoffers is. Bij het studentencomplex van mijn dochter hadden ze ook van die verraderlijke tegels liggen in de grote hal. -Tip,na veel geklaag hebben ze daar antislip tape aangebracht op de tegels en sindsdien is er nooit meer iemand gevallen! Ik heb ze daarom gelijk besteld voor bij ons thuis in de hal (bij W&B products kun je ze online bestellen). Sindsdien voel ik me al een stuk veiliger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s