Huisvesting arbeidsmigranten: klassieke volkshuisvesting!

De Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten overspoelen vanaf 1 januari ons landje, zo is Anita van Hezik v2de verwachting. Angst overheerst en er wordt vooral gekeken naar de problemen die dat allemaal met zich meebrengt. Want, daar lijkt de publieke opinie het over eens te zijn, problemen komen er.

In een artikel in de Volkskrant van 11 dec. jl. waren twee belangrijke problemen benoemd: overbewoning en dronkenschap. Zijn dit niet juist problemen die ook door andere wijkbewoners kunnen worden veroorzaakt? Denk aan een gezin met zes kinderen dat naast je in je portiekflat woont, of de notoire alcoholist met een kwade dronk die je buurman is.
Natuurlijk zijn de woonomstandigheden van arbeidsmigranten soms bar slecht en is er reële overlast door overbewoning of onveilige woonomstandigheden.
Het lijkt alsof we niks geleerd hebben van de jaren zestig en zeventig. Toen kwamen veel Spanjaarden, Italianen en later Turken en Marokkanen naar Nederland. Oude woningen werden door huisjesmelkers verhuurd aan gastarbeiders die behalve in ploegendienst werkten, ook in ploegendienst sliepen op gedeelde matrassen.

Hoe komt het dat we nu, veertig jaar later, dezelfde taferelen tegenkomen? Hoe werd het toen opgelost?
Stadsvernieuwing zorgde in ieder geval voor de verbetering van de woningen en afname van het aantal huisjesmelkers. Gezinshereniging dwong de gastarbeiders om voor hun gezin een reguliere woning te huren.
In de jaren zeventig en tachtig pakten corporaties en gemeenten dus samen de handschoen op en gingen grootschalig de stad vernieuwen. Vernieuwing op een dergelijke schaal is nu misschien niet meer nodig, maar een hernieuwde intensieve samenwerking tussen (rijks)overheid, corporaties en andere spelers op de markt voor huisvesting van arbeidsmigranten is wel van belang. Dit vraagstuk is namelijk klassieke volkshuisvesting: het huisvesten van hen die niet zelfstandig voor eigen huisvesting kunnen zorgen.

Onderzoek onder de arbeidsmigranten in de Regio West-Brabant heeft helder in beeld gebracht dat er onderscheid is in gewenste woonvormen:

  • Short stay; voor de arbeidsmigranten die eenmalig kortdurend in het land zijn. Deze groep wil zo goedkoop mogelijk wonen en verlangt niet meer dan een sobere kamer met gedeelde voorzieningen. De werkgever kan deze huisvesting op bijvoorbeeld eigen terrein verzorgen.
  • Mid-stay; permanent tijdelijk verblijf voor hen die tijdelijk, maar wel voor langere periode hier werken en/of die regelmatig terugkeren. Zij willen betalen voor goede voorzieningen en privacy en komen graag terug als ze positieve woonervaringen hebben. Deze tussenvorm is te realiseren door corporaties en er zijn voorbeelden van dergelijke huisvesting in leegstaande kloosters, verzorgingshuizen of scholen.
  • Permanent verblijf; de groep die zich definitief vestigt in Nederland. Deze groep zoekt zelfstandige huisvesting en is in feite een reguliere woningzoekende.

Initiatieven van werkgevers, corporaties, uitzendorganisaties, commerciële ontwikkelaars en verhuurders kunnen elkaar aanvullen, waardoor er een range aan woonvoorzieningen ontstaat.
Partijen hebben daarbij niet alleen elkaar, maar ook de overheid nodig. De wet- en regelgeving knelt namelijk nog wel eens. Corporaties lopen tegen beperkingen aan vanwege DAEB, de krappe financiële armslag na invoering van de verhuurdersheffing en een onuitvoerbare inkomenstoets. Ontwikkelaars die snel op de vraag willen inspelen lopen vast op de lange procedure voor vergunningverlening. En werkgevers in de land- en tuinbouw hebben nog wel eens te maken met een bestemmingsplan dat deze woonvormen verbiedt.

Samenwerking is dus onontbeerlijk om misstanden op te lossen en in de toekomst te voorkomen, om daarmee de angst in de samenleving weg te nemen.

Door:
Anita van Hezik -eigenaar en beleidsadviseur BLBW ( www.blbw.nl )

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Woonbegeleiding en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s