Weg met ICT!

ICT is een uitstervend begrip.  Waarom? Omdat ICT steeds meer verweven is met de Marc griffioennormale dingen. Kijk eens naar uw smartphone. Noemt u dat wel eens ICT? Waarschijnlijk niet , maar het is wel degelijk technologie ten behoeve van  informatie en communicatie. U als gebruiker van de smartphone bepaalt hoe je het ding gebruikt met welke apps. Waarom doen we dit in onze bedrijven dan niet hetzelfde?

De ontwikkeling van telefonie
Voor veel lezers zal nog herkenbaar zijn dat de telefoon vroeger vastzat aan een draad. Vaak kon je in huis maar op 1 plek bellen, bijvoorbeeld in de gang. Bellen was ook nog een belevenis. Telefonisten in  telefooncentrales brachten de juiste verbinding tot stand. De techniek voor het bellen was in die centrales zichtbaar in de schakelborden en stekkers. De techniek van nu is verstopt en als gebruiker wordt je daar niet meer mee geconfronteerd. De telefoon van nu heet geen telefoon meer. Kijk eens op uw smartphone. Hoeveel apps staan er bij u op? Ik heb het gedaan en ik kon het niet geloven, ik heb er 96. Uit onderzoek wereldwijd blijkt dat mensen gemiddeld 26 apps hebben. En die apps bieden allemaal iets dat voor u als gebruiker handig is. En om die functies gaat het.

Met ICT gaat hetzelfde gebeuren
Ik voorspel  (dit is een makkelijke voorspelling want het gebeurt deels al) dat het met ICT in bedrijven dezelfde kant opgaat. ICT gaat verdwijnen, als apart onderdeel binnen bedrijven.  Hoe lang dat nog duurt hangt af van de ontwikkelingen maar ook van u als gebruiker.  Bijna alle corporaties maken gebruik van een primair systeem waarin alles zit. huurderadministratie, financiële administratie, vastgoedadministratie,  waarbij de leveranciers hun best doen om dit als ideale oplossing aan te prijzen. Alles bij elkaar, gegevens in 1 grote bak, eenmalige invoer, allemaal voordelen. Van mij mag het primaire systeem de deur uit, waarom? De meerwaarde valt in het echt toch tegen. Niet omdat zo’n ERP niet deugt, maar wel omdat het niet flexibel is. Want wat doet u als een app op uw telefoon niet bevalt? U gooit m weg en gaat op zoek naar een alternatief. Maar met uw primaire systeem moet u nog jaren doen. Dat is niet meer van deze tijd.

En daarmee is de vergelijking met de ontwikkeling van telefonie rond. Niet de schakelborden en telefonisten van nu; de IT systemen en IT beheerders bepalen wat u krijgt maar u als gebruiker bepaalt dat.

Toekomst: ICT als fast moving business good
De eerste smartphones hadden menu’s met alles erop en eraan. Apple was de eerste die dat anders deed. Zij introduceerde de Iphone. Deze was behoudens een aantal basis functies leeg en in de ook nieuwe appstore kon de gebruiker zelf kiezen.  Zo zou het ook met zakelijke systemen moeten zijn. Software als apps en de cloud als platform. Snel en flexibel.

Stel dat je  morgen wil starten met ketensamenwerking, kan dat in u primair systeem?  Wat zou het mooi zijn dat u in de “zakelijke software appstore” een oplossing kan kiezen en daar gelijk mee kan starten. Op u telefoon kan het toch ook?

Door:
Marc Griffioen –werkzaam bij Eindeloos lean (http://www.eindelooslean.nl/)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in ICT en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Weg met ICT!

  1. Diederik Klaassen zegt:

    Interessante constatering die ik grotendeels kan onderschrijven. Aangezien technolgie wel ingrijpt in de organisatie is een snelle wisseling makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wendbaar is belangrijker geworden dan perfect en log.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s