Leidinggevenden geven slechts 1% leiding

Afgelopen week had ik een gesprek met een medewerker van een corporatie die midden in Wim Sterks v2een reorganisatieproces verkeert. Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk. En hoewel nog niet duidelijk is wie mag blijven, is op basis van het sociaal plan en de zogenaamde krimpfuncties wel duidelijk in welke hoeken de klappen vallen. Ook op de afdeling van de betreffende medewerker moeten mensen het veld ruimen. “Met alle respect, maar als ik zie wat ons afdelingshoofd daadwerkelijk toevoegt, dan vind ik dat hij eigenlijk het beste gemist kan worden. Wij doen het werk, hij vergadert, tekent bonnetjes en maakt rapporten. Wij zien hem weinig”, aldus de medewerker. Zonder afbreuk te doen aan het belang van vergaderen, bonnetjes tekenen en rapporten maken, moeten afdelingshoofden en managers zich wel eens afvragen wat hun toegevoegde waarde als leidinggevende is.

Juist in deze tijd waarin informatie voor iedereen toegankelijk is, waarin medewerkers steeds beter zijn opgeleid en waarin organisaties steeds platter worden, is de leidinggevende rol van afdelingshoofden en managers van steeds minder betekenis.

Die geringe betekenis komt ook tot uiting in de tijd dat zij daadwerkelijk leidinggeven. Met een werkoverleg van gemiddeld 2 uur in de twee weken en 4 uren voor bilateraal overleg, komt de tijd die direct aan leidinggeven wordt besteed, uit op gemiddeld 3 uur per week. In het geval van eerdergenoemd voorbeeld gaat het om een afdeling van 9 mensen. Als we uitgaan van 48 werkweken van 36 uur per jaar, dan werken de medewerkers van deze afdeling samen 15.552 uren per jaar. Daarbij krijgen zij 144 uur directe begeleiding, oftewel 0,9% van hun tijd. Anders gezegd: 99% van hun tijd staan ze er alleen voor.

Met deze constatering pleit ik niet voor het rücksichtlos reduceren van het aantal leidinggevenden. Maar het beeld dat veel medewerkers van hun leidinggevenden hebben, het percentage ‘leidinggevende uren’ en de veranderende werkomgeving vragen wel om een heroriëntatie op de rol van leidinggevenden. Dat moet vooral een voorwaardenscheppende rol zijn. Leidinggevenden moeten het mogelijk maken dat medewerkers zelfstandig en met plezier zoveel mogelijk bijdragen aan de tevredenheid van huurders. Zij moeten coördineren, het huurders- en organisatiebelang bewaken en werken aan de medewerkerstevredenheid.

Dat is meer dan alleen vergaderen, bonnetjes tekenen en rapporten maken. Dat is weten wat medewerkers daadwerkelijk bezighoudt, wat hun ambities zijn en waar zij belemmeringen ervaren. Leidinggeven is interesse in mensen en het aangaan van een permanente dialoog. Dat vraagt meer dan 1% van de werktijd. Juist nu veel corporaties de blik in hoofdzaak naar binnen richten, is aandacht voor deze gedragscomponent zeker de moeite waard.

Door:
Wim Sterks -werkzaam bij Wim Sterks Communicatie (www.wimsterkscommunicatie.nl)

Dit bericht werd geplaatst in HRM en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Leidinggevenden geven slechts 1% leiding

  1. Pim Hogenboom zegt:

    De strekking van dit verhaal is dat leidinggevenden voorwaarden moeten scheppen waarbij medewerkers optimaal kunnen presteren. Dat lijkt me logisch. Ik vind het echter te simpel om het daarbij te laten. Wat hier niet aan de orde komt is dat leidinggevenden vaak niet alleen leidinggevende taken hebben, maar de afdeling vertegenwoordigen en afstemmen binnen de organisatie, de organisatie extern vertegenwoordigen, afdelingsoverstijgende projecten aansturen en noem maar op. Taken die niet met leidinggeven van een afdeling te maken hebben, maar wel moeten gebeuren. En die dus door anderen ingevuld zullen moeten worden op het moment dat de leidinggevende wordt ‘geschrapt’. Ik zeg niet dat dat niet mogelijk is, wel dat simpelweg overbodig verklaren van leidinggevenden te gemakkelijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s