Resultaatgericht Samenwerken

Als één bedrijf met elkaar samenwerken. De opdrachtgever en het bouwbedrijf geven Marc Geerts v2gezamenlijk vorm aan strategie, ontwerp en de uitvoering van projecten. De resultaten worden geborgd voor de komende 25 jaar. Dat is resultaatgericht samenwerken.

Het woord ‘resultaatgericht’ is niet nieuw in de renovatiewereld. Als reactie op de vaak tegengestelde belangen rondom aanbestedingen en garanties is het resultaatgericht vastgoed onderhoud opgekomen, waarin duidelijk omschreven wordt aan welke kwaliteiten het onderhoudswerk zal voldoen. De risico’s voor de opdrachtgever worden verkleind. En dat is goed. Ook (keten) samenwerken is in opkomst in het vastgoed onderhoud, al blijft dat vaak hangen in de samenwerking met de vaste onderaannemers en wordt alleen de procesgang verbeterd. Hiermee zijn wel belangrijke verbeteringen te realiseren, die onder andere de faalkosten kunnen terugdringen. Maar het is niet genoeg.

We zien dat onze opdrachtgevers de behoefte hebben om vanaf het eerste moment gezamenlijk met de uitvoerende partners plannen te maken. De partners delen alle kennis over de complexen, komen gezamenlijk tot de beste aanpak en schatten de risico’s in. Daarmee kunnen de kwaliteitseisen van het vastgoed, met behulp van de kennis en ervaring van alle betrokken partners, volledig worden gerealiseerd. We nemen afscheid van de situatie waarin partijen ieder voor zich technische en financiële kennis moeten opbouwen. Ook het schuiven met risico’s houdt op. Er is openheid over de objectinformatie, de kosten en risico’s en hoe deze te behandelen. Niet alleen wordt het resultaat vooraf beschreven en overeen gekomen, maar vervolgens wordt ook het onderhoudsniveau voor de duur van 25 jaar gegarandeerd. We noemen dit Resultaatgerichte Ketensamenwerking.

Etro Vastgoedzorg heeft met een viertal partners een consortium gevormd dat deze werkwijze in de praktijk brengt. Een eerste grote renovatie met een woningcorporatie, die op de beschreven manier is voorbereid is nu volop in uitvoering.

De voordelen zijn duidelijk. De resultaten zijn in het proces geborgd. Er zijn goede afspraken gemaakt over de organisatie, de inzet van deskundigheden in elke fase van het project. De inzet van de juiste kennis wordt geoptimaliseerd en dubbel werk wordt voorkomen. Hetzelfde speelt rond de inzet van financiële middelen. In de voorbereiding gaan we grondig na wat we gaan maken, en hoe we dat resultaat voor de duur van 25 jaar gaan handhaven. Vervolgens gaan we de resultaatverplichting aan waarmee de uitkomsten worden vastgelegd.

Uiteindelijk zien we de resultaten terug in een verbeterde huurwaarde en een verbeterde kwaliteit van de betrokken woningen. We hebben méér kunnen doen dan in de traditionele situatie. In dit project is daarmee een balans gevonden tussen de investeringen en de toegenomen waarde voor de bewoners, onder andere door de uitvoering van een energie reductieprogramma.

Hierdoor ontstaat voor alle betrokkenen, de bewoners, de opdrachtgever en opdrachtnemer, een project met positieve resultaten. Het belang van dit resultaat gaat echter verder. Wij denken dat we met deze manier van werken een strategische bijdrage kunnen leveren aan de opgaven waar woningcorporaties nu voor staan.

Door:
Marc Geerts -werkzaam bij Etro Vastgoedzorg (www.etrovastgoedzorg.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Vastgoed en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Resultaatgericht Samenwerken

 1. Beste Marc Geerts,

  Even een kort vraagje n.a.v. jouw blog.

  Als een corporatie resultaat gericht gaat samenwerken, is het dan wenselijk dat de corporatie zijn strategie al voor het complex heeft bepaald of is het juist wenselijk dat de corporatie en de gekozen aannemer samen de complexstrategie gaan bepalen?

  Ik heb daar wel een duidelijke mening over maar ben benieuwd hoe jij dat ziet.

  • Marc Geerts zegt:

   Beste Erwin,
   Ik denk dat de core business van een corporatie is te bepalen welke strategie ze hebben met hun bezit. Moeten complexen gehandhaafd, ge-upgrade of onttrokken worden aan hun voorraad. Aan de hand daarvan kan dan door de renovatiepartner een plan ontworpen worden.
   Daar is uiteraard nog meer voor nodig dan alleen de complexstrategie.
   Maar daar begint het wel mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s